Интервю с пчелар: Атидже Ендякова

Разкажете ни малко повече за себе си. Как жена реши да се занимавате с пчели? От колко време? Ваше хоби ли е или се е превърнало в професия? Колко кошера имате?

Казвам се Атидже Сабриева Ендякова. Живея и работя в  с .Маломир общ.Върбица обл.Шумен. На 38 години съм. Имам две прекрасни дъщери, които също помагат в пчеларството.

Започнах съвсем случайно, преди 8 години. В селото ни живее един от най-големите пчелари в станата – Рашим Лесков. В началото му помагах, докато не се зароди любовта ми към пчелите и не реших да стартирам с първите си два собствени кошера. В момента пчелина, който управлявам наброява 100 кошера. Освен професия, за мен работата с пчелите е удоволствие.

Вие и вашето семейство ползвате ли пчелни продукти и ако, да, кои?

Използваме мед, прашец и прополис. Прополиса разтваряме в спирт или ракия и така подсилваме имунната си система. Свикнали сме тези продукти да са част от начина ни на хранене и искрено вярвам, че употребата им спомага да човек да се радва на добро здраве.

Какво според вас хората не знаят за пчелите? 

Повечето хора се страхуват от пчелите. Но когато ги заобичаш, те усещат тази любов и се превръщат в приятели на човека. Мога да отворя кошер без защитно облекло и ръкавици. Просто човек трябва да е много спокоен по време на работа. Пчелите усещат, ако има напрежение и тогава може да бъдат по-агресивни. За мен работата с тях е разтоварваща и зареждаща.

От снимките се вижда, че пчелите ви обичат и не ползвате предпазно облекло. Правите ли нещо специално преди среща с тях и как постигате тази перфектна хармония?

Не правя нищо специално. Просто ги обичам и те усещат това. Влагам сърце в работата си. Това е тайната.

Какви грижи полагате в началото на лятото, за да се радвате на богат и балансиран вкус на меда?

Правя детайлни прегледи на всеки кошер, като старите майки ги заменям с нови, тъй като те са доста по-работливи. Не използвам добавки, които са със синтетичен произаход, за да не се промени вкуса на меда. Единствено залагам на натуралните течни хранителни добавки на Екстрактфарма и така меда остава чист.

Изпитвали ли сте някога страх от пчелите? Как се зароди вашата любов към тях?

Никога не съм изпитвала страх от пчелите. Не мога да разбера и хората, които се страхуват. Те са изключително интелигентни. Просто трябва да ги опознае човек. Случвало се е да ме ужили пчела, но вече тялото ми не реагира на ужилването, ако случайно се случи.

Какви качества трябва да притежава една жена, за да бъде пчелар?

Една жена трябва да обича това с което се занимава. Това важи както за всяка професия, така и с пълна сила за пчеларството. Да работи много и да го прави с желание. Няма такова нещо, като „пчеларството е за мъже” .То е за всеки, който има душа и сърце за пчелите.

С какви продукти подсилвате имунната система на пчелите?

Освен че се надявам и разчитам на природата и добрите климатични условия, ползвам хранителни добавки. Държа да са натурални и без остатъчни продукти в меда. Ползвам Имуностарт Херб на Екстрактфарма. Държа да са български продукти с високо качество, точно за това използвам само тях. Освен, че подсилват имунната система на пчелите, забелязах, че удължават и живота им.

Как се справяте с проблемите “нозематоза” и “варовито пило”?

Използвам течните хранителни добавки Ноземат Херб и Ноземат херб + , които ми помагат да нямам такива проблеми или те да са изключителна рядкост. Ползвам го през пролетта и при подготовката на кошерите за зимата. Препоръчала съм го и на други пчелари в района и техните отзиви също са положителни.

 

Обади се сега