ЕФЕКТИВНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ В ГЛАВНАТА ПАША И СЛЕД ТОВА (ЧАСТ ТРЕТА)

Иванка Вълчева

Д-р Илиян Гечев, двм – експерт „Болести по пчелите и биологично сертифициране”

Вече сме в началото на новата пчеларска година. Стоковият мед е изваден и предстои подготовка на семействата за следващия пчеларски сезон. За заболяванията обаче сезон няма, особено за нозематозата, причинена от Nosema ceranae. Заболяването протича целогодишно, а това определя и начинът за воденето на борба.

Препоръчвам през м. август в пчелини, в които имате съмнение или показват признаци на нозематоза, семействата да се третират с НОЗЕМАТ ХЕРБ или с НОЗЕМАТ ХЕРБ ПЛЮС. Добре е това да се направи 4 пъти през интервал от 5-7 дни. Още по-добри резултати се получават, ако тези продукти се комбинират с ИМУНОСТАРТ ХЕРБ. В тези пчелини ефектът от прилагането на продуктите ще се наблюдава през зимата и през следващата пролет. Третираните семейства зимуват успешно и се развиват добре през пролетта.

В пчелини, в които семействата не показват признаци на нозематоза може да се използва само имуностарт херб, който подпомага яйценосната дейност на майката, укрепва имунната система на пчелите, въздейства благоприятно върху физиологичното им развитие и спомага за тяхното добро зимуване. В тези случаи е необходимо 4-кратно третиране през интервал от 5-7 дни.

Пчелни семейства, които през пролетта или лятото са третирани с ноземат херб, с ноземат херб плюс или с имуностарт херб отново трябва да се третират през м. август с тези продукти. Това е утвърдена от практиката схема, доказана като работеща и от пчеларите, и във времето. Ако по някаква причина сте пропуснали третирането през м. август, Ви препоръчвам да го направите през м. септември.

Като експерт по болестите по пчелите и биологичното сертифициране съм посeтил много пчелини, провел съм много разговори с пчелари на място и по телефона и са ми изпратени стотици снимки и видеа. Тук ще си позволя да включа два цитата на пчелари, които са част от многобройните позитивни мнения за продуктите от пчелари от цялата страна:

„От 20 години съм пчелар. С всяка изминала година пчеларството става все по-трудно. Пчеларствам в район без земеделско производство. Пчелина ми е в горски район. През последните 5-6 години забелязвам пълзящи пчели по време на основната паша. От две години семействата останаха слаби и не съм вадил стоков мед. През 2018 г. отводки с млади майки до есента останаха без пчели и загинаха.


Правим редовни вечеринки на пчеларското дружество, от там разбрах – проблема идва от нозематоза церана. Направих лечение, което се оказа неуспешно и през пролетта на 2019 г. половината пчелни семейства загинаха. Тогава започнах лечение с ноземат херб, след него с имуностарт херб. След проведеното лечение кошерите се възстановиха. Възстанових си загиналите семейства. Дори извадих и мед. Много съм доволен от тези продукти, които са на билкова основа и се понасят много добре от пчелите. Благодарение на тях си възстанових пчелина.”

Венцислав Ценов

Венцислав Ценов

„Драги пчелари, искам да споделя с Вас за резултатите, които се получиха в моя пчелин след използването на ноземат херб плюс и имуностарт херб. Още през лятото и есента на 2017 г. забелязах пълзящи пчели пред кошерите, на прелката, не прибираха крилата до тялото си. Вътре в кошера пълзяха върху рамките с разперени като ножица крилца. Всичко това беше загадка за мен. През зимата на 2017/2018 г. започна измиране на пчелните ми семейства.

След като за една седмица ми умряха 6 семейства бях много разтревожена и се обърнах към д-р Илиян Гечев за помощ. Пчелина ми беше включен експериментално в изпитването на новите продукти за пчели на билкова основа – ноземат херб плюс и имуностарт херб. Започнах третиране по схема 4 пъти по 200 мл сироп + 10 мл от продукт. Така през 2018 г. успях да спра измирането на семействата и да възстановя загиналите.

През настоящата година започнах още през м. февруари, като продуктите смесвах с медно-захарно тесто. През м. април третирах семействата с продуктите и със сироп още 4 пъти. Резултатите не закъсняха. Семействата се развиха много бързо. За да предотвратя роене правех отводки и закупувах пчелни майки. И ето още един проблем. Две от купените майки заработиха много бавно и последва прошарено пило. В продължение на 5 последователни дни ги третирах с по 10 мл имуностарт херб + 200 мл захарен сироп. В момента и този проблем е решен – майките работят перфектно.

Ако имате тези проблеми използвайте продуктите ноземат херб плюс и имуностарт херб – ще останете доволни. Благодарение на тях аз имам силни семейства, от които извадих и пчелен мед.”

Иванка Вълчева

Иванка Вълчева

Да не забравяме и вароатозата – заболяване, широко разпространено сред пчелните семейства. Сега е времето, в което трябва да преценим с кой ветеринарномедицински продукт (ВМП) да третираме. Основното правило е към този ВМП да не е създадена резистентност (чувствителност) на акара и да се спазват препоръките на производителите за дози и начин на прилагане.

ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ ПРИ ПЧЕЛИТЕ СА БЪДЕЩЕ БЕЗ АЛТЕРНАТИВА!

 

Обади се сега