Пчелите казват: “Искаме да работим, не ни пречете”

21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

Симеон Николов е пчелар с 66-годишен опит. Родом от Русе е и участва в множество конференции и беседи в цялата страна. Обменя знания с пчеларски организации в Австрия, Румъния, Сърбия, Украйна и Русия. Целта му е да помогне на младите пчелари да не губят време, за да открият “топлата вода”, а да предаде знанията си.

Само здраво и силно пчелно семейство е икономическо изгодно

Здравейте, имате завиден опит като пчелар и името ви е добре познато в тези среди. Как решихте да се занимавате с това и какво ви донесе тази работа?

Предполагам знаете значението на думата щастие. Но виждали ли сте го? Аз всеки ден го виждам. Това са пчеличките на възраст от 4 дена, които за пръв път излизат от кошера и политат. Този техен полет говори: “Ние летим, ние можем, ние сме пчели, това е радост за нас!” Ако един човек наблюдава такова зрелище, ще се усмихва непрекъснато и със сигурност ще стане по-добър. Преди 66 години избрах точно този път, защото исках да се пренеса в техния необикновен свят.

Всеки човек ли може да стане пчелар, как смятате?

Да, мисля че всеки може да бъде пчелар. Основното правило е да познаваш отлично това насекомо, появило се през Юрския период на мезозойската ера. За жалост така наречените пчелари или поне голям процент от тях само пречат на пчелите и ги стресират. И изречението “Аз отглеждам пчели”, не е вярно. Пчелите искат от пчеларя да не им пречи на нормалния път на развитие, очертан от сигмоидната крива, чрез управляващите майчини феромони, които са на директно командване от слънцето и движението на Земята около него.

Какви са най-големите проблеми в пчеларството в момента? И като става дума за проблеми – как смятате, че може да се ограничи пръскането с пестициди?

Тук става въпрос за пари, за много пари! Сега човечеството има проблем и този проблем се нарича ХРАНАТА. Съществуват много вредни дори и за хората храни и техният контрол не е задоволителен. Организациите, произвеждащи препарати за растителна защита, печелят много, защото спестяват на арендаторите труда, който биха положили за предпазване от плевели и вредители на засетите култури. Само че тези препарати са всъщност ОТРОВИ и те тровят не само вредителите по културите, а и абсолютно всичко останало – животни, растения, хора и найважното, че тровят земята ни за десетилетия. Пчелите са само ЛАКМУСА, който показва на хората, че те се самоунищожават. Сегашните бавни и тромави политически решения в ЕП не са достатъчни, защото политиците са зависими личности и техните решения са контролируеми. Ако човечеството не се промени, то ще загине. Засега няма шанс за промяна, защото действието на КАПИТАЛА не е човеколюбиво. Пример за това е и COVID-19.

Сегашната ситуация в пчеларството поставя и проблема, свързан с

ВАРОАТОЗАТА и особено с NOSEMA CERANAE. Привърженик съм на използването на етеричните масла, допълнителните фуражи за пчели на основата на водни или спиртни извлеци от различни билки. При отглеждането на пчели е добре да се използват фитонциди от храни (чесън, виден лук), цитруси (лимон, портокал), цветове (липа, акация), отвари от билки, и растения, богати на фитонциди.

Като човек с дългогодишен опит, какво бихте посъветвали младите пчелари у нас – знаем, че всяко ново начинание е трудно? На какво да заложат? На какво да обърнат внимание?

На образованието. На познаване на историята на пчеларството от 1851 г. досега и на риска да минат по пътя на всички открития и грешки на миналите поколения. Да не бързат да купуват кошери, а да “загубят” няколко години в учене. Има и програма на ЕС – “Млад предприемач”, която месечно финансира с от 630 до 1100 € всеки един, който има желанието да изкара стаж в друга държава. Тоест в ЕП са помислили за всеки желаещ да се труди и да създава блага.

Целта ми винаги е била да помогна на по-младите от мен колеги да не губят време, за да открият “топлата вода”.

За огромно съжаление специалисти твърдят, че пчелите започват да изчезват. Как можем да ги опазим и спасим?

Това е проблем и е нужно решение, което трябва да дойде от много високо ниво. По-високо отколкото е Европейският съвет, Европейската комисия, Европейският парламент. В някои държави има добри решения – например в Германия. Присъствах на дебат в Европейския парламент между пиари на големи производители на средства за растителна защита и защитници на насекоми и животни. По отношение за запазване на пчелите сега вече има консенсус. Но в страни като България не се спазват никакви правила, защото контролните органи са фигуранти. Всеки народ заслужава съдбата си, такава каквато си я направи.

Какво смятате, че искат да ни кажат пчелите?

С няколко думи, пчелите казват: “Искаме да работим, не ни пречете!” Така че, нека ги оставим да се трудят, за да можем всички да използваме това благо.

Обади се сега