Какво (не) знаем за пчелите?

21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

В един среден по размери град, както у нас, така и по света, живеят между 30 000 и 70 000 души. Ще ви изненадаме ли, ако ви кажем, че само в един пчелен кошер, живеят същия брой пчели, а понякога числеността им надминава и 80 000? Тези така полезни за нас животни съществуват в социална структура, която няма друга равна. 

Ако един обикновен икономист трябваше да съблюдава и координира работата на всички пчелни семейства по Земята, той по изчисления щеше да прибави в сметката си внушителните 153 милиарда евро. Това е десет пъти повече от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. За съжаление все още не е открит човек, който безпроблемно да анализира и изчислява работата на тези малки, но изключително трудолюбиви насекоми. 

Може би, някой би го обявил за дискриминация, но друг интересен факт е, че всички работни пчели са женски. Те комуникират помежду си чрез танц, който могат да разпознаят дори при пълен мрак. Мъжките пчели, наречени търтеи, имат една основна функция – да бъдат винаги готови да оплодят кралица. Чифтосването става по време на полет, като за това им служат и големите очи – за по-добра видимост. Пчелата майка може да снесе до 3,000 яйца на ден, което се равнява на 1 яйце на всеки 10 секунди. 

Въпреки че пчелите не са еволюирали дотам, че да се сравняват с нас – хората, тези създания се оказват изключително интелигентни. Доказано е, че всеки път те събират прашец само от един вид растения. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго – пчелите могат дори да се сблъскат във въздуха, но никога няма да докоснат полена на грешното цвете. Мозъкът на медоносна пчела-работничка е колко 1 кубичен милиметър, но представлява най- плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно на планетата. 

Замисляме се, че явно не само ние трябва да работим по 8 часа на ден, за да получим месечната си заплата. На същия принцип работят и пчелите – всяка една от тях трябва да работи един месец по 8 часа на ден, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец. Той от своя страна съдържа уникален коктейл от микронутриенти, микроелементи, минерали и антиоксиданти. И тук се питаме – тяхната работа ли е по-важна за човечеството или нашата? 

Истината е, че пчелите са не само незаменими като опрашители, но и ние, хората, се възползваме от ежедневната им работа: медът в различни форми, пчелният восък, прополисът, пчелното млечице. И това са само най-известните продукти от нашите крилати приятели. Остава ни да им благодарим и да се постараем да ги запазим, защото докато съществуват те, ще съществуваме и ние. 

Обади се сега