История и развитие на пчеларството в България

Пчеларство в България
21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

История на пчеларството в България

Корените на пчеларството в световен мащаб могат да бъдат проследени до дълбока древност, а по нашите земи то датира още преди основаването на българската държава през 681-ва година. Според преданията славянските племена са събирали мед, като след време са се научили да култивират процеса, а прабългарите са “донесли” и своите умения в тази област. От историческа гледна точка можем да проследим, че пчеларският занаят е бил един от основните в Първото българско царство, като има сведения за износ от наша страна към други царства и империи като съседна Византия и пристанищните Генуа, Дубровник и Венеция. Гледайки по-назад можем да проследим историята на пчеларството в България като занаят и до траките, които са населявали нашите земи. За щастие, в наши дни гледането на пчели и добиването на мед и други пчелни продукти все още има своето място като традиционен занаят, който се радва на интерес и много млади хора се насочват към него. Това е историята на пчеларството в България

Развитие на пчеларството в България

Развитието на пчеларството в България от началото на миналото столетие до момента, в начина, по който пчеларите отглеждат и се грижат за пчелите си не се е променило много. Техническите средства са се развили и вече можем да видим различни видове кошери, както и множество технологични инструменти, които могат да следят теглото, влажността и температурата на един кошер. С напредването на технологията ни очакват и още много иновации, които да дадат добавена стойност в занаята, но същината си остава същата – отглеждане на пчелите с грижа и любов. Още от първите типове конусовидни кошери (наричани още кошерица), плетени от различен тип гъвкави клонки и увивни растения и измазвани със смес от оборски тор, глина, слама (напомня на кирпич, нали?), до някои от модерните кошери, в които на практика липсват пити, жужащата пчела е най-важното нещо.

 

В нашия фолклор пчеларството в България е възпято в множество песни, предания, легенди и дори в обикновени ежедневни поуки и гатанки. Всички сме чували израза “Работлив като пчела”. Нашият трудолюбив народ се отъждествява с пчеличките, които неуморно ден след ден излизат да събират мед. Те излизали да летят по цветята, а старите българи – да работят по нивята. Хората са познавали и ценели меда и неговите качества. След време той е не само единственият пчелен продукт, който навлиза активно в нашето ежедневие. Множество сектори като фармацевтичната, козметичната, стоматологичната индустрия започват активно да използват пчелни продукти в своята работа. 

 

На академично ниво пчеларството в България се изучава единствено в Стара Загора на гимназиално и университетско ниво. Разбира се, има много курсове, които могат да бъдат изкарани, а начинаещите пчелари се учат сами с много четене и съветите на други в занаята. Пчеларството е и активно подкрепяно със субсидии от ЕС, а самият мед е предпочитана стока, защото не изисква допълнителни подобрения и не се разваля. 

 

Пчеларски изложения

Пчеларството в България е представено с множество национални и международни изложения, на които специалистите имат възможност да покажат своята стока, да видят иновациите в бранша, за да си “сверят часовниците” и да обменят опит едни с други. Най-големите изложения за пчеларството в България са в Плевен, Пловдив, София, Добрич и Стара Загора. 

Плевен

Изложението се провежда всяка година от 2003-та насам, като има международен характер и е със свободен достъп без входен билет за посетителите. То съчетава изложение заедно със съпътстващи лекции, фестивал на меда, изложби, награди за млади пчелари. Фокусът пада върху широкия спектър на цялата индустрия – от отглеждането на пчелите, през техническия инвентар, до компании в областта на привличане на финансиране и субсидии. 

Пловдив

От няколко години в Пловдив се организира международно пчеларско изложение със съдействието на Международния пловдивски панаир, като то съвпада с провеждането на голямо селскостопанско изложение. Организаторите споделят, че тяхната цел е да съберат на едно място всички заинтересовани страни в бранша с цел скъсяване на дистанцията между тях, насърчаването на обмяната на опит и по-лесното сключване на сделки. Самият фестивал има съпътстваща програма с лекции и други събития.  

София

В столицата се провежда така нареченият “Фестивал на меда”. През годините той се радва на променлив успех и се организира в различни периоди на годината. Все пак поради своята локация в столицата и интерес от страна на потребителите към меда и пчелните продукти има своето бъдеще. Основен акцент тук е производителите на мед да презентират и предлагат своята стока на жителите и гостите на столицата. Самият фестивал вече е традиционно събитие с утвърдена история. 

Добрич

Събитието в Добрич също е ежегодно и се нарича “Пчеломания”. През годините то се е утвърдило като едно от водещите в брашна и е заело своето заслужено място сред най-разпознаваемите. На него български пчелари и други родни производители предлагат своите изделия и произведения. Участниците в него са основно от България и Балканите. 

Стара Загора

Традиционно всяка есен в града на поетите, липите и правите улици се организира изложение на пчелни продукти. Заради хубавото време то се провежда на открито на централната пешеходна улица в Стара Загора. Търговците се радват на голям интерес от страна на гражданите. Самото изложение има характер на базар, като има и различни съпътстващи събития като демонстрации по вадене на мед и други подобни, които привличат вниманието на минувачите. 

За още полезни статии от Extract Pharma, посетете блога ни.

Обади се сега