Респираторни инфекции при кучетата и изграждането на имунитет

Инфекциите на дихателните пътища са един от най – често срещаните проблеми при кучетата по това време на годината. На първо място по честота е именно инфекциозният трахеобронхит или т.нар. “Кучешка кашлица” (на англ.: Kennel cough).  Неин причинител обикновено е бактерията Bordetella bronchiseptica, като при малките кученца в някои случаи може да се стигне дори до пневмония. Протича остро като засяга основно горните, но понякога и долните дихателни пътища. Характерно за него е, че настъпва внезапно. За разлика от нас, кучетата не могат да бъдат изолирани, нито да бъдат приучени да спазват дистанция, което определя високата скорост на разпространяване на евентуалната зараза.

Заразяване с Инфекциозен трахеобронхит

Илюстрация на Заразяване с Инфекциозен трахеобронхит. Снимка от svetiantim.com

 

Инфекцията на кучешката кашлица се предава по въздушно-капков път. Основният начин, по който може да се зарази кучето е при вдишване на капчици, в които се съдържат причинителите. Лошата вентилация в помещението, където се отглеждат кучето/кучетата също може да бъде предпоставка за инфекция.

Важно е да се отбележи, че заразяването може да стане и посредством съдовете за храна и вода! Самият стопанин също може да бъде преносител посредством дрехите си.

Затова спазването на добра хигиена е от изключително важно значение за недопускане на инфекцията!

Една от лошите страни на тази инфекция е факта, че след преболедуване не се създава траен имунитет и животното може отново да се зарази.

Хората са сравнително устойчиви на тази инфекция и ако се заразят, то при тях протича изключително леко и в повечето случаи дори без симптоми.

Симптоми на кучешката кашлица

Най – често кучешката кашлица се наблюдава в края на лятото и началото на есента, особено на места, където има висока плътност на популацията на кучета. Инкубационният период е средно 5-10 дни. Основен симптом на заболяването е сухата и дразнеща кашлица в началото. Кашлицата  при кучето наподобява крясъка на дива гъска. В по – леките случаи апетитът и общото състояние на кучето е запазено, животните остават жизнени и активни. Въпреки това, кучето изпитва общ дискомфорт. При по-тежко протичане обаче се наблюдава отпадналост, гадене, повръщане, загуба на апетит, последващо развитие на пневмония и дори треска (температурни граници при кучето): Прочетете тази статия

Кога е необходимо да се посети ветеринар?

Ако забележите внезапна суха кашлица и т.нар. „давене на кучето“ е препоръчително да се консултирате с ветеринар! Колкото по-рано бъде диагностицирано заболяването, толкова по-малки ще бъдат и евентуалните усложнения.

При посещението във ветеринарна клиника най-честите въпроси, които ще Ви зададе ветеринарния лекар са:

  • от колко време кашля / дави се кучето
  • кучето съжителства ли с други кучета в помещението
  • наскоро имало ли е куче, което е боледувало от инфекцията

Освен анамнезата, за диагностициране на заболяването е необходимо и лабораторно изследване за изолиране на самия вирус и серологично изследване, за да се потвърдят и отделните причинители.

Лечение на кучешката кашлица

За правилно и квалифицирано лечение е необходимо да се обърнете към практикуващ ветеринарен специалист. При традиционната терапия за намаляване на кашлицата се предписват бронходилататори и кортикостероиди, а в по – тежките случаи, при които има и усложнения се включват и антибиотици. Към тях обаче трябва да се подхожда изключително предпазливо, тъй като прилагането на антибиотици води до унищожаване на естествената флора в организма и рязък спад в имунитета.

В резултат на това често се стига и до по-продължително боледуване и още по-трудно възстановяване. Кучето не се усеща комфортно. Ключово е да се обърнете към квалифициран специалист, за да избегнете евентуални усложнения.

Изграждането на имунитет при кучето с билкова терапия

Затова е добре да знаете, че при сблъскването с подобен тип инфекция един от най-важните фактори за бързо възстановяване е поддържане на стабилен имунитет! Всеки стопанин на куче, който се е сблъсквал с респираторни проблеми на своя любимец знае колко мъчително е това за него – физически за кучето и най-вече психически и емоционално за стопанина.  Билковите продукти са доказали своята сила в борбата за траен и устойчив имунитет. Някои от тях могат да бъдат прилагани и при кучета.

Бронховитал Догс в борбата за имунитета на вашия домашен любимец

Бронховитал Догс е билкова формула, която подпомага респираторните функции, нормализира дишането, спомага за самоочистване на лигавиците на дихателните пътища. Профилактичният прием през есенно-зимния сезон води до трайно и бързо увеличаване на имунните функции на организма. Бронховитал Догс изключително благоприятно действие на основния симптом на заболяването – сухата и дразнеща кашлица, като облекчава кашлицата. Бронховитал Догс е изцяло чист био продукт, в чийто състав влизат не само витамини (витамин Ц и др.), но и едни от най-полезните билки, сред които и ехинацея – мощен имуностимулант!

Препоръчителната доза е 5 ml / 10 kg – 1-2 пъти на ден.

Тегло на кучето Доза на прием /1-2 пъти на ден/

 

кучета до 5 кг х 2.5 мл.
кучета от 5 до 10 кг х 5 мл.
кучета от 10 до 15 кг х 7.5 мл.
кучета от 15 до 20 кг. х 10 мл.
кучета над 20 кг. 10 мл. + 2.5 мл. на всеки 5 кг

 

Добавката може да се дава не само при боледуване, но е подходяща и през есенно-зимния период, за стимулиране на имунитета! Препоръчвам Бронховитал Догс – допълваща течна храна (добавка) за кучета като профилактична мярка за всички видове кучета.

Профилактика на заболяването

От първостепенно значение е спазването на добра хигиена, а именно: редовно измиване на купичките за храна и вода, почистване и вентилиране на помещението, спазване на хигиена от страна и на стопанина, поддържане на стабилен и силен имунитет!

Не на последно място в профилактиката срещу инфекцията се препоръчва и поставянето на ваксина, особено за кучета, които често посещават кучешки хотели!

автор: д-р- Деница Терзиева

Обади се сега