Дадан блат – вид пчеларски кошер

Кошер дадан блат
21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

Какво е Дадан блат?

Когато говорим за видове пчелни кошери, това е един от най-разпространените такива в световен мащаб. Особено популярен в Европа, а и широко използван и у нас, този тип кошери е създаден от американеца Дадан и след това доразвит от швейцареца Блат. Самият кошер е от вертикален тип. Устройство може да бъде с 8, 10 или 12 рамки. Много често са търсени размери на кошер Дадан блат 8 рамков, но такива модели почти не са налични, тъй като най-често използваните са тези с 10 или 12 рамки. 

 

Плодникът служи за дом на пчелното семейство. Пилото се отглежда в плодниковите пити и там се съхранява храната, която е нужна за оцеляването на пчелите. Размери на кошер Дадан блат 12 рамков, предполагат вътрешен размер на пилото от 450 x 450 x 335мм, с дебелина на стените от 33 милиметра. Ако трябва да влезем в конкретика: 

  • размери на кошер Дадан блат 10 рамков – плодник (вътрешни размери – 450-375-335 мм), рамки – -435-300-25 мм, магазин – -450-375-167 мм и рамки на магазина – -435-160-25 мм. Дебелината на стените е 33 милиметра;  
  • размери на кошер дадан блат 12 рамков – плодник (вътрешни размери – 450-450-335 мм), рамки – 435-300-25 мм, магазин – 450-450-167 мм и рамки на магазина – 435-160-25 мм. Дебелината на стените е 33 милиметра;  

 

Самата система на кошерите е доста предпочитана и е най-разпространената въобще. Това говори достатъчно за нейните качества. 

Предимства на Дадан блат за отглеждане на пчели

Основното предимство идва от самата схема на кошер Дадан блат. Спецификата на този тип кошери изисква тяхното разширение с магазини. Това улеснява значително събирането на меда от пчеларите, защото медните пити се съхраняват в магазините и в крайните пити на плодника. При този модел имаме работа с един основен плодник. 

Недостатъци на Дадан блат за отглеждане на пчели

Основните минуси при този метод на отглеждане на пчели са свързани с обема, с който пчелното семейство разполага. Още преди години пчеларите са разбрали, че този тип кошери не са подходящи за отглеждане на силни пчелни семейства. От друга страна съществува и неприятната страна на това, че питите в магазина и плодника са с различни размери и не подлежат на замяна едни с други. Въпреки своите недостатъци, това си остават най-популярните кошери сред пчеларите. 

Мнения за Дадан блат

Много пчелари виждат сходства между този тип кошери и тези на Лангстрот-Рут. Кошерите са предпочитани за места с ограничена паша, както и за такива с по-продължителна във времето. Не са харесвани от пчелари, които искат да работят с помощна майка в кошера, защото плодника е ограничен и това създава пречки. 

Зазимяване на Дадан блат

Зазимяването на кошери е много важен процес от пчеларството. Зазимяването на пчели е добре отработен процес, който е ясен за много пчелари и по тази причина може да бъде научен сравнително лесно. Самият процес се прави стандартно през октомври, но ако климатът в региона е по-мек, може да се направи и през ноември. Първата стъпка е да стесним обема на гнездото до броя пити, на които има пчели и са заети плътно от тях. Ако имаме силно пчелно семейство е добре да стесним към топлата страна на кошера и накрая да сложим преградна дъска. Празното място зад нея запълваме с изолационен материал, който да държи топлината и да изолира кошера от влага. 

 

Ако имаме слабо пчелно семейство е добре да оградим и от двете страни с преградни дъски и изолиращ материал. Най-слабите семейства е добре да се обединят заедно, за да имат шанс да презимуват. Те се разделят с мрежа и се оставя отделен вход за всяко семейство. 

 

Нуклеусите се групират заедно (но не повече от три в кошер), като се поставя отделен вход за всеки. Ако имаме запасни майки ги придаваме за зимата към силни пчелни семейства. 

 

Всяка пита, която оставяме за зазимяване трябва да има около два килограма и половина мед. От двата края нареждаме тези, които са по-пълни, а в средата нареждаме тези, които имат празни килийки в долната си част. Ако очакваме големи студове през зимата е добре да оставим малка дупка в средата на питите, за да може по-лесно пчелите да достигат до запасите от мед. 

 

За още полезни статии от Extract Pharma, посетете блога ни.

Обади се сега