Интервю с младия пчелар Александър Василев

1 .Разкажете ни малко повече за себе си. Как решихте да се занимавате с пчели? От колко време се грижите за вашите пчели? Колко пчелина имате?

Здравейте, аз се казвам Александър,на 30 години съм и живея в село Лесново.По професия съм полицай.Благодарение на професията ми започна моето приключение с пчелите.Просто веднъж един колега ми разказа за тези прекрасни създанияиспомена, че се занимава с отглеждането им.Така запали и мен.Не след дълго закупих първите си 4 кошера.В началото беше голямо приключение,докато се запозная с повечето неща.Всичко свързано с пчеларството става бавно и с търпение.Занимавам се от 7 години с това и винаги има какво да научиш още.Започнах с 4-те си кошера, а сега съм горд,че имам вече 30.

2.Вие самия използвате ли продуктите от кошерите – ако, да кои от тях?

Най-интересното при пчелите е,че всяко нещо до което се докоснат е полезно.От тях може да извлечеш много полезни неща като: прашец; мед; клей; пчелно млечице.Лично аз се възползвам от ваденето на мед и клей.Скоро ще започна да вадя и прашец.

3.Какво хората не знаят за пчелния прашец и пчелното млечице? Кое за какво е хубаво да се използва?

Пчелния прашец е много полезен.Ще си позволя дори да кажа, че може би е по-полезен от меда.Това екакто аз го наричам – суперхраната.В него има изключително голяма лечебна сила. Това е смес от всичко полезно събрано от пчелата,в съчетание със специален секрет от слюнчестата ѝ железа.Няма да споменавам съставките от полезни вещества като: витамини от А до Д плюс желязо,цинк и още много други. Също помага при много болести на черния дроб,при алергии и други проблеми.

За пчелното млечице,ще кажа че моята жена го нарича:„елексира на извънземните“.Това е най-големия имуностимулант в света, с най-богат състав на полезни вещества съдържащи се в него.

4.Каква грижа е необходимо да се прилага на пчелите, за да бъдат те в най-добрата си форма, за да създадат висококачествен мед?

Пчелите не са претенциозни същества,защото са много интелигентни. Както всяко живо същество, обаче се изисква да има определена грижа за тях.Както знаем в 21- ви век има много химикали и вредни вещества. Нашата работа е да предпазим пчелите от тях – това става с определени продукти, който ние пчеларите използваме върху пчелите си.Принципа е същия, като този при хората, който взимат витамини, за да са здрави.И ние даваме определени витамини на пчелите, за да са здрави и да не хващат определени болести.Лично аз се доверявам на продуктите на “Еxtract Pharma “, защото смятам, че са изключително чисти и безвредни за моите пчели. Имунната система при пчелите има нужда да се подсилва също, като при хората. Аз го правя като използвам добавката ИМУНОСТАРТ ХЕРБ, която освен че подсилва имунната им система, подкрепя и яйценосната дейност на пчелите ми. Ползвам повечето продукти на “Еxtract Pharma”, но противогъбичния им продукт АСКОМАТ ХЕРБ също е страхотен. Бих го препоръчал на всички колеги, да опитат тези продукти.

5.Възможно ли е според вас, ако човек изпитва страх или някакво неприятно чувство от пчелите, да бъде професионалист в областта? Познавате ли такива хора?

Лично аз смятам, че страха не е добър приятел на човека.И двете неща пчеларство и страх не биха вървяли добре ръка за ръка.Ще дам личен пример.В самото начало моята жена се страхуваше от пчелите,идваше с мен, но толкова бързо от страх действаше с тях, че винаги около нея гъмжеше от разярени пчели. Обяснихѝ следното, пак се повтарям, но е важно:пчелата е много интелигентна и с нея трябва да се работипрецизно,нежно,с доза любов и приятелство без страх.Тя успя да овладее това чувство и сега нещата са много различни. Пчелите са спокойни около нея, а и тя се чувства по-добре. Затова смятам, че страхуваш ли се от пчелите, те също ще бъдат неспокойни с теб.

6.Може ли да се говори за срок на годност при пчелните продукти, включително и на пчелните пити? Ако да – какъв би бил той, ако не – какви са причините за това?

Смятам, че всички знаем че меда е единствения продукт, който не се разваля. Има намерени буркани с мед на 100 години, които са били непокътнати.Всеки пчелен продукт има различен състав.Смята се, че пчелния прашец е годен около 2 години, ако бъде сложен в буркан, а мед до 5 години, но аз лично смятам, че може да говорим и за по дълъг период.Пчелните пити са по специфични. Хубаво е да се грижим за тях когато не са при пчелите и да се съхраняват правилно. Важно е да се знае, че наранена ли е дадена пита там пчелата не каца.

7.Знаем, че съществуват различни видове мед – боров, манов и много други. Какви малко познати видове мед има и се срещат на пазара, какво е мнението ви за тях?

Има много видове мед.Зависи от цъфтежа.Имадетелинов мед,лавандулов мед,акациев -любимия ми мед,мед от магарешки бодил, който е много хубавза болно гърло.Няма лош мед.Всеки един е много полезен.

8.Използват ли се новите технологии и методи от модерното общество за отглеждането на пчелите, ако да – какви?

Да, използват се някой доста нови методи. Скоро се появиха градски кошери,кошери от фибран – най-различни нови неща. Вече могат да се открият все по-големи удобства.Дори скоро направиха прозрачен кошер от който директно тече мед – просто натискаш дръжката и си пълниш буркан мед на момента.

9.Вие като представител на пчеларското съсловие, кое е задължителното условие, за да бъдеш пчелар?

Задължително условие няма при пчелите или ще се поправя – задължителното условие е да обичате пчелите, за да бъдете добър пчелар.Вярвайте, те го усещат и работят с любов за вас.

10.Призвание, работа или просто разтоварващо хоби са пчелите във вашия живот?

Много интересен въпрос.Ако питате жена ми тя ще каже,че пчеларството е моя работа, но аз мисля, че пчелите за мен са призвание.Докоснах се веднъж до тях и вече не мога да си представя живота си без да отворя поне един кошер на ден.

11.Какво бихте казал на пчелите, ако можеха да ви разбират? Ами те на вас?

Смее се. Бих им казал едно голямо:„Благодаря!“ затова, че се трудят толкова за мен без да получават кой знае какво.Благодаря им, че са верни към мен.

А те какво биха ми казали? Нямам представа, но знам че вече многократно са дали толкова неща,че нямам нужда от думи.

Обади се сега