Мнение с продължение или как да отглеждаме здрави и продуктивни пчелни семейства?

21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

Преди около година изразих своето мнение за действието на препаратите НОЗЕМАТ ХЕРБ и ИМУНОСТАРТ ХЕРБ. Сега го потвърждавам и искам отново да споделя с Вас как отглеждам здрави и продуктивни пчелни семейства и какви препарати използвам в моя пчелин.

Използвам препаратите НОЗЕМАТ ХЕРБ и ИМУНОСТАРТ ХЕРБ от три години. При първото подхранване през м. февруари давам по две медени питки (250 гр.), в  които добавям по 10 мл. НОЗЕМАТ ХЕРБ.

През м. март третирам семействата два пъти през 5 дни с по 200 мл захарен сироп, към който добавям по 10 мл. НОЗЕМАТ ХЕРБ. След това продължавам с ИМУНОСТАРТ ХЕРБ отново два пъти през 5 дни със сиропа.

За радост резултатите са повече от добри. Всички семейства са в много добро състояние – в пчелина нямам пълзящи или умрели пред кошерите пчели. Преди три години семействата ми страдаха от нозематоза, а в района това заболяване е широко разпространено. Сега семействата ми са в отлично състояние – получих добри добиви пчелен мед и подмених около 30 % от плодниковите и магазинните си пити с новоизградени.

Тази пролет направих и 10 отводки, които се развиха много добре, но след като майките се оплодиха дадох три пъти сироп с по 10 мл. ИМУНОСТАРТ ХЕРБ. Майките работят много по-добре от тези, на които давах само захарен сироп.

В средата на м. юли 2020 г. всичките ми семейства са с по 9-10 пити с пило, пчелите са много активни и работят отлично. Имам и три семейства, които не съм третирала с тези продукти. Разликата е очевидна. Те са на по 5-6 пити с пило, а от тях мед не съм извадила.

През м. август отново подхранвам семействата си с НОЗЕМАТ ХЕРБ и ИМУНОСТАРТ ХЕРБ по 2 пъти през 5 дни. Равносметка е ясна – развитието на пчелните семейства се дължи на препаратите НОЗЕМАТ ХЕРБ и ИМУНОСТАРТ ХЕРБ. Само от силни и здрави пчелни семейства може да се извади мед.

През активния сезон използвам строителна рамка за борба с вароатозата, а през месец август ги третирам с АПИВАР.

Това е схемата, която използвам и съм доволна от получените резултати.

Иванка Вълчева – пчелар

Обади се сега