Пчеларство: Занаят, изкуство или професия

Пчеларство: Занаят, изкуство или професия
21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

В наши дни пчеларството е една от най-благородните професии. Тя е символ на грижа за едно от най-важните неща в природата – пчелите. Все повече се оценява ролята на добрите професионалисти в занаята, които освен, че създават прекрасен мед, са и стожери на това да пазим пчелите. Изникват все повече инициативи за подкрепа, а това е една от редките професии, които освен, че запазват своя романтизъм и чар, могат умело да бъдат развити като модерни професии, които да привличат младите хора. 

 

Пчеларството като занаят

Мед се произвежда още от дълбока древност. Неговите полезни свойства са познати на най-древните народи, които са населявали нашите земи. Това е останал един благороден занаят, а множество хора в занаята споделят, че той е труден и тънък за усвояване, но носи много положителни емоции. Според много пчелари малките работливи жужащи пчели са най-уникалното природно създание и самите те се отъждествяват с тях чрез своя труд и отдаденост и влагат всичко за пчеларството. Старите пчелари споделят, че тайната рецепта е да се отнасяш с любов и внимание към занаята. Помага да си спокоен, уравновесен и разбира се – да го правиш от сърце! 

 

Пчеларството като професия

Какво е всичко за пчеларя, което трябва да знаем? Това е професия, която е традиционна, но набира интерес сред млади хора, които обичат природата и искат да допринесат за нейното опазване. Те се интересуват от основи на пчеларството, за да добият нужните знания. Тънкостите се усвояват с времето. Неслучайно старите хора са казали: “От случаен човек пчелар не може да стане!”. Хранителното злато, което получаваме благодарение на представителите на тази професия е много търсено не само у нас, но и в световен мащаб. Самата професия изглежда доста перспективна, защото пчелите са все по-застрашени и ще има и доста публични средства насочени към тяхното опазване. Много земеделски производители, които отглеждат етерични култури като лавандула, например, поставят кошери до своите насаждения, за да произвеждат мед.  

Има и доста хора, които се занимават с технологични професии, но търсят връзката с природата. В 21-ви век работата от дистанция не е мираж, а става ежедневие за все по-голяма част от работещите в дигиталния сектор. Именно те искат да възродят своята връзка с природата чрез дейности като пчеларство. И това е нещо прекрасно.

 

Пчеларството като изкуство

Освен стар занаят и перспективна професия, това е преди всичко и изкуство. И тук не говорим само за производството, но и за продажбата на крайния продукт. Вариациите в комбинирането на билки при пашата на пчелите могат да бъдат много, за да се създаде мед със специфичен вкус. В Родопите, например, ще намерите мед, който не може да откриете никъде другаде. Заради липсата на пчели, все повече се развива и услуга по опрашване, която е свързана с транспортиране на кошери с пчели до насаждения като бадеми, за да могат те да бъдат опрашени от медоносните пчели. Самото изучаване на всичко за пчеларството е уникално проучване в исторически документи, за да се докоснем до началото на занаята, който датира преди 9000 години, а модерното пчеларство с кошери датира някъде от 1800-та година. То е запазило своите корени и традиции, но все повече се въвеждат иновативни практики и технологични решения, които да позволят на професионалистите да оптимизират процесите и да бъдат по-успешни и печеливши. 

 

Какво е да си пчелар?

Пчелар

Покрай нашата работа сме се запознали с много хора в бранша – начинаещи и такива, които с години са се грижили за пчели и са вадили мед. Всички те споделят, че това е благодарна професия, защото е полезна за човека и природата, но също така може да носи и добри доходи. Добрата новина е, че пчелните семейства у нас растат всяка година, което означава, че и броят на пчеларите расте. Пчеларите са хора, които не само се грижат, но и “общуват” с пчелите – с всички тези малки работливи жужащи съкровища. Истината е, че хората в бранша са много сърцати и творчески натури, които милеят за земята и природата. Именно заради това ние се радваме, че имаме възможност да ги подкрепим с нашите решения и че сме изградили репутация на техен доверен партньор. 

 

Всичко за пчеларя

Всеки един пчелар трябва да бъде добре екипиран и да знае каква е минималната нужна инвестиция, която трябва да направи, за да може да се занимава с този занаят. Има професионални курсове за начинаещи пчелари, а в Стара Загора е и единственото място, където можете да учите академично за тази благородна професия. За да започнем да се занимаваме с пчеларство трябва да сме сигурни, че си купуваме качествено оборудване и консумативи. Именно тук можем да помогнем ние. Секторът пчеларство не е подминат от иновациите и има много предложения, които улесняват работата на пчеларите и добива на мед. 

 

Основи на пчеларството

Пчеларство. Една дума, която крие много въпроси, особено за начинаещите. Трябва да сме наясно какви пчели да вземем, как да започнем да развиваме пчелин, какви кошери да изберем, как и къде да ги разположим и още много тънкости на занаята, които не са известни на всеки. Важно е да се информираме качествено. Винаги е хубаво да четем, но е много полезно да имаме на разположение професионалист, с който можем да обсъдим своето стартиращо начинание като начинаещи пчелари. 

Следва да купим нужните ни технически пособия – оборудване, инструменти и други неща, без които няма да можем да работим. Има големи и скъпи машини като центрофуга, която може само да наемем, защото ще я ползваме рядко и няма смисъл да затваряме излишни средства. От друга страна, ако направим подобна инвестиция, самите ние ще можем да я отдаваме под наем. 

Винаги е важна не само творческата, но и бизнес страната на нещата. Хубаво е преди да започнем да направим една сметка за това как и колко пари потенциално можем да вадим от наличните кошери, можем ли да си позволим нужната инвестиция и да подходим отговорно, като отделяме нужното време за своите пчели, за да се грижим добре за тях и техните нужди. 

 

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се обърнете към нас за консултация. С радост ще се отзовем. Ние искаме да бъдем доверен партньор на всички пчелари в България и заедно да постигаме успехи!

 

Обади се сега