Отглеждане на пчели – ръководство за начинаещи пчелари

Пчелар
21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

Желаещите да практикуват професията на пчеларя стават все повече. Този прекрасен занаят привлича много млади хора, които имат желание да се развиват в тази област и да научат повече за нея. Някои го правят с нагласа за успешен бизнес, а други – защото искат да опазят природата. Независимо от техните мотиви, те трябва да са наясно с всичко за тези работливи жужащи приятели. 

Всичко за пчелите

Животът им преминава в усилен труд, от който благоприятстват не само любителите на меда, но и цялата природа. Те опрашват огромно количество растения и култури, които иначе не биха оцелели без тези малки крилати труженици. Ефектът и значението, които те имат върху околната среда са меко казано огромни.  Редно е кажем, че освен мед, те са отговорни за произвеждането и на много други полезни неща: 

  • Пчелен прополис;
  • Пчелен восък;
  • Пчелно млечице;
  • Прашец и др. 

 

Всички тези крайни суровини имат своето полезно приложение в множество индустрии като медицина, козметика, хранително-вкусова промишленост, стоматология и още много. Пчелите са едно жужащо богатство. И е добре да разберем това навреме. 

Интересни факти за пчелите

Има много интересни факти за тези същества, които не знаем, но биха ни изумили. Може би бихме се учудили колко дълго живеят – в активния период малко над месец, но продължителността на живота им зависи от това в кой месец са се излюпили. Например,тези, които са се появили на бял свят през март, ще живеят едва 30 дни, а тези, които се е излюпили през септември – близо 200! Могат да летят с до 32 километра в час. Тази скорост е жизненоважна, защото жужащите ни приятели посещават между 50 и 100 цвята на едно пътуване, за да съберат мед. И цялото това летене води до производство на 1/12-та от чаена лъжичка мед, направена с нектар от над два милиона цвята. Това е количественото изражение на живота им. Един от най-интересните факти, на който сме попадали е, че те имат способността да разпознават лицата на различни хора. 

Колко живее пчелата

Животът им е различен като продължителност, в зависимост от периода на годината. През активния сезон на събиране на нектар и правене на мед той е много по-кратък, а в зимните месеци е по-дълъг. Колко живее се определя от това кога се е родила. Например, тези, които са се излюпили в периода май-юли, биха имали средна продължителност на живота си между двадесет и девет и тридесет и три дни, а такива, които са се излюпили в месеците между август и октомври – няколко месеца. Най-дълго живеят тези, които са се появили през август, а най-малко – излюпените през април. Обитателят на кошера с най-дълъг живот е царицата. Нейният живот може да достигне до пет години. Търтеите са с продължителност на живот от четири до шест седмици. 

Как общуват пчелите 

Множество неща около тях са изумителни и общуването не прави изключение. Те си “говорят” като използват движения. По-специално – задната част на тялото си. Различните начини, по които я мърдат са различни сигнали и съобщения до останалите жужащи представители на кошера. Множество научни специалисти са се опитвали да определят различните движения, които наподобяват интересен пчелен танц. Разшифрована е част от тяхната комуникация и се предполага, че движенията им сигнализират къде е пчелното гнездо, къде може да се намери прашец/нектар, както и да бъде дадена команда за спиране. 

Колко крила имат пчелите

Четири крила. Една минута. Над единадесет хиляди замахвания на крилата за шестдесет секунди. Именно размахването на крилете създава това специфично жужене. Самите криле са разделени на две двойки. Те са ципести, прозрачни и тънки. 

Как пчелите правят мед

Пчели

Няма дете или внуче на пчелар, което да не е задавало въпроси като “Колко крила имат пчелите?”, “Какво значи жуженето?”, “Как пчелите правят мед?” и много други. Животът им се върти около правенето на мед. Това е сложен и много интересен процес, който може да бъде сравнен с вълшебство. Различните пчели летят и събират нектар и го преработват. Течността в нектара (водата) се изпарява при преработката. Ето какъв е самият процес: 

  1. Нектарът се събира; 
  2. В кошера работничките го поставят в килийки;
  3. Чрез въздуха в кошера се изпарява водата от нектара и се сгъстява и превръща в мед;
  4. Медът се обогатява с различни полезни органични ензими, белтъци и много други полезни вещества;

 

Можем да различим различни видове мед според билките, които са събрани при паша, а самият мед може да бъде нектарен и манов.

Нектарният мед може да бъде само от едно растение (акациев, например) или такъв, който е получен от нектара на няколко растения. Мановият мед се получава при преработка на маната и се различава по цвят и състав. Той е много по-тъмен и може да кристализира още в клетките на кошера. 

Видове пчели

В пчелното семейство има три основни роли – царицата, търтеите, които я оплождат и работничките. По света има множество различни видове – над двадесет хиляди. За жалост много малка част от тях правят мед. Това не е много известен факт, но ние познаваме най-вече тези, които със своя неуморен труд ни носят хранителното злато, което наричаме мед. 

Пчелите в България

За жалост тенденцията е пчелни семейства в България да умират. Темата е проблемна и се дължи най-вече на употребата на пестициди, които унищожават пчелните семейства и кошери. Проблемът е голям и е в световен мащаб, но не са много страните, които са взели адекватни мерки за неговото решаване. В нашата страна интерес към пчеларството има и стават все повече хората, които искат да отглеждат и да се грижат за пчели. По нашите земи пчеларството се е развивало добре още преди идването на Аспарух, а народът ни е възпял трудолюбивите насекоми в песни, приказки, поговорки и поверия. Само един чудесен пример е това, че ако човек сънува пчели, които събират мед го чака голямо богатство. 

Заключение

Пчеларството е благороден занаят, който не е променил своята роля през годините. Благодарение на съвременните технологии той е станал по-ефективен и оптимизиран. Самите насекоми са уникални създания, които изискват грижи и любов, но винаги се отплащат за тях. Правилното им отглеждане гарантира здрави пчелни семейства и пълни кошери с мед, от които се носи щастливо жужене. 

За още полезни статии от Extract Pharma, посетете блога ни.

Обади се сега