Писмо от пчелар – Радослав Тодоров

Казвам се Радослав Тодоров.

Занимавам се любителски със пчеларство. Като притежавам 7 (седем) пчелни семейства, които се намират в с. Литаково общ. Ботевград. Член съм на пчеларско дружество “Стамен Панчев” гр. Ботевград.

Към края на м. юни 2018г., забелязах , че в един от кошерите се появи т.н. “Варовито пило”. Същото се опитах да елиминирам, като в захарния сироп добавих винен оцет. Видим резултат нямаше. Забелязах още, че на прилетните дъски започна да има умрели пчели. Предположих, че е от пръскане с отровни химикали. Пчелите станаха нервни на прилетната дъска стоеха с разперени крила, не можеха да влизат в кошера. Споделих с колежка от дружеството и тя ми препоръча да се свържа с д-р Илиян Гечев. Обадих се по телефона на д-р Гечев и същия с охота се съгласи и прие да извърши оглед на печелните семейства. Междувременно и съседния кошер се разболя от “Варовито пило” . На другите кошери започна да има умрели пчели на прилетните дъски.

На уговорената среща в с. Литаково, където се намира пчелина дойде един млад и много интелигентен и възпитан човек. Същия проведе беседа с мен за проблемите, които имам. Д-р Гечев ми предложи да направим преглед на пчелните семейства и така двамата отидохме на пчелина. Аз си отворих кошерите, вадех си питите и заедно разглеждахме какво е положението. Д-р Гечев ми показа неестествено положение на крилата на пчелите, на което аз не бях обърнал внимание преди това. С пипетка и специални кутийки си взе проби от кошерите, снима с мобилния си телефон и ми обясни, че ще прати взетите проби за анализ.

Още ме посъветва за “Варовитото пило” да извадя дъното и да го отворя, редовно да го почиствам и събраните какавиди да ги горя далеч от пчелина.

В началото на м. юли 2018г. с мен по телефона се свърза д-р Гечев и ми каза, че пчелите освен “Варовито пило” са болни и от Нозематоза…

Незабавно започнахме лечение на пчелите за двете заболявания по схема.

За лечение на Аскосфероза – “Варовитото пило” , прехвърлих едното пчелно семейство в друг сандък (кошер) и започнах лечение с Аскомат Херб.

Лечението на Нозематозата… използвах “Ноземат Херб” и двете дадени ми от д-р Гечев.

След като всичи пчелни семейства бяха третирани с четири дози от предоставените ми лекарства по утвърдената схема, установих видими подобрение при пчелните семейства.

За резултата от проведеното лечение уведомих д-р Гечев и същия дойде и направихме отново преглед на пчелните семейства. При прегледа констатирахме, че всички симптоми на заболяванията бяха отшумели. Пчелните семейства започнаха да работят нормално и презимуваха без никакви проблеми и загуби през зимата 2018/2019. За лечението и проблема споделих и с други пчелари и те също се възхитиха от уменията и съветите на д-р Илиян Гечев.

Във връзка с горе положеното искам да кажа на д-р Илиян Гечев едно голямо Благодаря, за това, че съвсем безкористно ми отдели от своето време, знания и умения и спаси моите пчели.

Още веднъж Благодаря, докторе бъди жив и здрав и продължавай така безкористно да помагаш на изпадналите, като мен в беда.

15.08.2019г

Ботевград

 

Тук може да намерите оригиналното писмо

Обади се сега