Полистиролен кошер – Вид кошер

Полистиролен кошер
21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

Какво е полистиролен кошер?

Полистиролен кошер е нещо, което се появи сравнително скоро на българския пазар. Това са тип пчелни кошери, които са отдавна познати в Европа. У нас все още не са навлезли масово. Това, с което се характеризират като основно качество е много добрата изолация, която предлагат. Освен това те са леки като тегло, което ги прави перфектни за подвижен тип пчеларство. Специфичното при тях е материалът, от който са изработени. Те не са дървени като масовите кошери, а са от специален материал, който се нарича полистиролен. У нас моделите полистиролен кошер се внасят основно от Финландия, макар вече да има и български производители, които продават такива. 

Предимства на полистиролен кошер за отглеждане на пчели

Предимствата на този вид домове за отглеждане на пчели са много, но някои от най-характерните са свързани с: 

  • Изолацията – има измерване на разлика в температурни амплитуди до 30 градуса от това, което се случва извън кошера и температурата вътре. По-добрата изолация означава, че пчелните семейства могат да презимуват много по-лесно и изискват много по-малко хранителни запази и усилия. Именно това е една от причините много пчелари да избират този тип пчелни кошери; 
  • Вентилиране – част от тяхното устройство е мрежесто дъно, което гарантира добро вентилиране на модела полистиролен кошер по всяко време. Разбира се, то може да бъде затворено за зимните месеци с изолация от стиропор или фазер. Именно това дъно е причина пчеларите, които ползват кошери от полистиролен по-лесно да се борят с вароатозата. 
  • Възможност за по-ранна паша на пчелите; 
  • По-леки килограми – важно е за всички, които практикуват подвижен тип пчеларство. Всеки вид дървен кошер е по-тежък от полистиролен кошер. Средната им тежест е около шест килограма за пълен комплект, което е несравнимо с теглото на алтернативите от дърво. 
  • По-дълъг живот – самата материя предлага по-дълга издръжливост и живот на пчелните кошери. Дървените имат по-висока амортизация и изискват по-честа подмяна. Това са инвестиции, които един пчелар би следвало да може да си спести. 

Недостатъци на полистиролен кошер за отглеждане на пчели

Основните недостатъци са свързани най-вече с цената. Самите те са и по-малки като размер от дървените си събратя, което може да е ограничаващ фактор за някои пчелари. 

Мнения за полистиролен кошер

Повечето мнения на пчелари и наши клиенти след като са опитали този тип кошер е, че не искат вече да видят кошер от дърво. Самата технология на изработка и високото качество на материала дават големи предимства, които останалите материали не могат да предоставят и настигнат. Пчеларите у нас все още масово разчитат на старите дървени кошери, но не са малко тези, които правят подмяна на домовете на своите пчели и избират именно тях за алтернатива. 

Зазимяване на полистиролен кошер

Основните предимства на този вид пчелни домове предполагат по-леко презимуване на пчелите в тях. Пчелните семейства имат нужда от по-малко хранителни запаси и ще прекарат зимата на по-топло, благодарение на по-добрата изолация на материала. Самото зазимяване отново започва през октомври, като може да бъде отложено за първите дни на ноември в тези части на страната с по-мек и благоприятен климат. Всички други стъпки, които се следват са идентични, в зависимост от структурата на кошера. 

 

Тънкост, която може да се направи от страна на пчеларите е да се покрие от външна страна вентилационният отвор на кошера, за да гарантира по-добра изолация. 

За още полезни статии от Extract Pharma, посетете блога ни.

Обади се сега