Зазимяване на пчели (Подготовка за зимен период)

21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

Мисълта за настъпващата зима носи на много пчелари зловещо усещане.

Докато отделните пчели работнички умират от изтощение всеки ден, цялото пчелно семейство е възможно да посрещне смъртта си по естествени причини. Зимата е на чело в този списък с „причини за смърт“.

Нека да уточним някои неща преди да се втурнем към зазимяване на пчелите.

Тези насекоми преживяват зимния период от хиляди години насам, още преди да започнем да ги отглеждаме. Зимата не е нещо ново и непознато за тях.

Нашите селскостопански практики са променили толкова много средата им, че ги изправя пред нови предизвикателства, с които да се справят.

Това, че пътуваме/търгуваме по света е причина за разпространението на Varroa destructor. Това е външен паразитен акар, който атакува и се храни от мастното тяло на медоносните пчели. Това е нещо, за което ципокрилите насекоми не са се притеснявали преди 1 000 години.

Всички тези фактори нарушават естествените им процеси при зазимяване. Тъй като сме причинили проблема, сега трябва да им помогнем.

Какво се случва с пчелите през зимата

Ако не трябваше да работите, какво бихте правили през зимата? Може би ще се затворите в някоя къща с горяща камина и четиримесечен запас от храна, за да не напускате убежището си. Пчелните семейства правят същото, само че преди това ги очаква друга работа.

Те прекарват цялата есен, подготвяйки се самостоятелно за зазимяване. Медоносните пчели събират нектар и работят много усилено, за да го консервират и запечатат, преди температурата да падне твърде ниско.

Пчелата майка снася яйца, за да си подсигури пчели работнички, които да я обгрижват през зимата. Тези дами могат да живеят 6 месеца, за разлика от сестрите си, които имат живот до шест седмици. Майката спира напълно да снася яйца през зимата, а събраният мед трябва да бъде достатъчен, за изхранване на пчелното семейство.

След това семейството се скупчва на кълбо (клъстер) около пчелата майка. Кълбото се придвижа заедно, използвайки мускулите на крилата си, за да вибрира и генерира топлина. Колкото по-голямо е кълбото, толкова възможностите за затопляне са по-големи. Топлината и влагата, генерирани от кълбото му позволява пчелите в него да се хранят. Генерираната топлина размеква меда, когато кълбото достигне до него.

Прохладните температури намаляват активността в кошера. Колкото по-малко се движат пчелите, толкова по-малко мед им трябва. Това е пчелният еквивалент на лежането на дивана с минимално движение. По този начин, въпреки че не хибернират, те са доста неактивни.

Кога да започнете да подготвяте пчелните си семейства за зазимяване

Подготовката за зазимяване на пчелите започва рано, след края на месец юли. Трябва да се уверите, че степента на опаразитеност с акара е ниска. Медните пити трябва да са достатъчни, като запас, за да може пчелното семейство да изкара зимата.

Трябва да наблюдавате семейството и да го проверявате от време на време. Сведете до минимум броя пъти, в които отваряте кошера. Количеството запаси се проверява чрез претегляне на кошера. Размерът на семейството ще определи колко мед му е необходимо.

В допълнение към това, тежестта на зимата също е определяща колко мед ще им трябва. Колкото по-тежка е зимата, толкова по-дълго трябва да останат в кошера.

Цъфтежът все още не е на разположение, дори когато времето омекне, за да осигури храна на нашите малки работници. Всъщност много пчелари губят своите пчелни семейства в началото на пролетта.

Пчелите изразходват повече храна, излизайки да преоткрият заобикалящата ги среда. По това време пчелата майка започва да снася яйца.

Трябва да разберете колко мед пчеларите във Вашия район считат за достатъчен, за да получите подходящата формула за зазимяване на пчелите. Есенният нектарен поток може да бъде достатъчен на пчелното семейство. За съжаление, това не е гаранция.

Така че, ако пролетният нектарен поток е бил достатъчен, може да се наложи да жертвате няколко килограма от Вашата реколта. Последната Ви възможност при зазимяване на пчелите е осигуряването на сироп, който да съхраняват, ако жертването на мед не изглежда приемливо или медно-захарно тесто, което е за предпочитане.

Това не може да се направи, когато температурата падне. Когато сиропът е под 10 °C, пчелите няма да го докоснат. Ако те не могат да го дехидратират той ще се развали и семейството ще умре, заобиколено от медовина от нисък клас.

Да не забравяме за нашите 8-краки злодеи, акарите. Трябва да контролирате популацията от акари, преди да настъпи зимата. Акарите отслабват имунната система на пчелите, като се хранят с тяхното мастно тяло. 

Пчелите работнички, които се очаква да се грижат за цялото семейство през зимата, ще се разболеят, ако не ги обезпаразитите. Болните пчели няма да преживеят зимата.

В обобщение, след като започне есента, е време да започнете да правите планове за зазимяване на кошерите.

Как се зазимяват пчелите – стъпка по стъпка

 

Определете дали е необходимо лечение срещу акари

 

Първото, и най-важно нещо при зазимяване на пчелите е те да са здрави. Трябва да установите дали е необходимо да извършите лечение срещу акари. За да направите това, трябва да преброите акарите (определяне степен на опаразитеност).

След като разберете какъв е максимално допустимият брой (праг на инфекция), тогава ще разберете и дали е необходимо да проведете лечение.

Ако броят е висок, трябва да третирате незбавно. Повечето пчелари са на мнение, че август е най-доброто време за лечение срещу акари. Това дава на семейството шанс да се излюпят здрави пчели работнички, преди майката да спре да снася яйца.

Лечението не се извършва късно през сезона поради следната причина. Пилото, което се грижи за семейството, вероятно ще бъде заразено с различни вируси и ще умре въпреки Вашите усилия за зазимяване.

 

Направете оценка на медните пити

 

Обсъдете с други пчелари, достатъчен ли е есенният поток от нектар, за да преживеят пчелните семейства зимните месеци.

Пчеларските организации са ценен актив, които ще Ви насочат за това колко мед е необходим за зазимяване на пчелите.

Вашите възможности са да запазите малко мед или да ги храните, ако сезонният поток на нектара не е достатъчен. Съотношението на захар към вода трябва да бъде 2:1 или 5:3, когато правите сироп. 

Пчелите не могат да консумират сиропа ако температура е под 10 градуса С. Тогава ще трябва да преминете към медно-захарно тесто.

 

Изберете правилния кошер за зазимяване

 

Колкото по-голямо е пространството, толкова по-трудно е да се затопли. Ако семейството е малко, преместете го в корпус, който е по-малък, или го обединете с друго семейство.

Премахнете ханемановата решетка при подготовката за зазимяване. Майката не яде мед, но се нуждае от топлината на семейството, за да оцелее.

 

Защитете кошерите си от ветрове

 

Няколко са нещата, които да направите при тази стъпка за зазимяване на пчелите.

Първо, уверете се, че входовете на кошерите не са обърнати срещу вятъра. 

Не допускайте студеният вятър да охлажда Вашите семейства, след като сте работили толкова много, за да ги запазите живи.

Второ, създайте заслон за кошерите си. За целта използвате бали слама, преместете кошерите на защитено място или изградете временна преграда.

 

Поставете предпазители против мишки

 

Всички търсят приятно и топло място през студеното време, което да ги предпази от хипотермия. Мишките са в този списък и намират уют във вътрешността на кошера, като първокласен зимен недвижим имот. Те наистина са в състояние да нанесат огромни щети на пчелното семейство.

Защитете кошера от проникване на мишки, като поставите мишепредпазител на входа. През него могат да минават само пчелите. Този мишепредпазител е подходящ за целогодишна употреба не само при зазимяване.

 

Подсигурете вентилация и контрол на влагата

 

Когато е студено, ние затваряме всички врати и прозорци, за да се стоплим. Изкушението да се направи това с кошера при зазимяване на пчелите вероятно е голямо, но вентилацията е жизненоважна за оцеляването на семейството.

Влагата в кошера се повишава и конденза капе върху пчелите, охлаждайки ги до смърт, ако няма подходяща вентилация. Влагата е причина за появата на мухъл. Въпреки че това не убива семейството, високото ниво на влага е нездравословно.

Осигурете отдушник в горната част на кошера. Това позволява на влажния и топъл въздух да излиза. Той също така осигурява изход, когато долният вход е блокиран със сняг.

Също така се нуждаете от нещо, което да абсорбира част от тази влага, като същевременно осигурява изолация. Поставянето на слама или дървени стърготини между вътрешния и външния капак са перфектно решение при зазимяването на пчели.

За още полезни статии от Extract Pharma, посетете блога ни.

Обади се сега