Майска болест при пчелите и през месец април

Д-р Илиян Гечев, двм – експерт „Болести по пчелите и биологично сертифициране” 

Тази година температурите през месец март бяха по-високи от нормалните за сезона. Майките активизираха яйценосната си дейност, количеството на пилото бързо се увеличи. Пчелите започнаха да внасят значителни количества цветен прашец. В края на март, началото на април времето се влоши, температурите паднаха и заваля сняг. Пчелите не излизаха от кошерите в продължение на около една седмица. Пчелите кърмачки поеха по-голямо количество цветен прашец, но липсата на нектар и вода не позволи смилането му в червото. Средното черво се задръси с цветен прашец, а перисталтиката се затрудни. Важен признак е отглеждането на значително количество пило в семейството.

След като времето се затопли болните млади пчели излизат от кошера, пълзят,  първоначално са възбудени, а впоследствие стават угнетени. Коремчета им са подути, издължени и отпуснати към земята. 

Пълзящи пред кошера пчели, с подути, издължени и отпуснати към земята коремчета.

Пчелите се опитват да летят, трепкат с крила и подскачат.

Болна пчела, която се опитва да излети.

При приземяването си пчелите повдигaт коремчето си нагоре.

Болна пчела в момент на приземяване

Събират се на купчинки и умират. Част от пчелите успяват да излетят, но веднага след това падат на земята и умират. Наблюдават се диарични петна по стените на кошера или пред него.

Събрани на купчинка пчели и диарични петна по стената на кошера.

Диагнозата може да се постави на място чрез притискане коремчето на пълзяща пчела с пръсти.

Притискане коремчето на пчела
Черво със съдържание (запушалка) на болна от майска болест пчела.

От аналният им отвор трудно излизат фекалии, които наподобяват запушалки. Средното черво на болните пчели е без характерните си гънки. То е подуто и е изпълнето с гъста, сбита маса, подобна на глина.

Заболяването може да засегне част от семействата в пчелина. Протича за кратко време и при подобряване на климатичните условия преминава. Появява се през пролета (месец април, май) и винаги след продължително влошаване на климатични условия (сняг, дъжд), предхождани от отглеждане на голямо количество пило в семейството и внасяне на големи количества цветен прашец.

Лечение на майската болест

Майската болест е незаразно заболяване. За по-бързо оздравяване е препоръчително тези семейства да се подхранят с топъл рядък захарен сироп (3 части вода + 1 част захар) или част от сиропа да се пулверизира директно върху пчелите и питите в гнездото. Целта е бързо да се отпуши червото на болните млади пчели чрез втечняването на съдържанието в него.  

Чревно съдържание на пълзяща пчела на 7-ия ден от началото на заболяването.

Броят на пълзящите пчели значително намалява, а чревното им съдържание започва да се втечнява.  

Превенция на заболяването може да се проведе чрез подаване на разреден захарен сироп в хранилките по време на възвратни засудявания, когато пчелите предварително са внесли значителни количества цветен прашец и невъзможност впоследствие да внасят нектар или вода в кошера.

За още полезни статии от Екстракт Фарма, посетете блога ни.

Обади се сега