Видове пчелни кошери, елементи и полезна информация

21.60 лв.76.20 лв.
18.60 лв.42.00 лв.
18.60 лв.66.00 лв.
26.40 лв.93.00 лв.
21.60 лв.76.20 лв.

Какво е пчелен кошер?

През годините видовете пчелни кошери са променили своя вид са променили своята форма и устройство. В по-старите времена те са били конусовидни, направени от плетени клони или тръни и измазани със смесица от глина, оборска тор и слама. Съвременния тип модел за индустриално отглеждане на пчели и събиране на мед се появява около 1800-та година. В наши дни технологиите навлизат все по-сериозно в различни отрасли и пчеларството не прави изключение. Можем да срещнем все повече такива, които са оборудвани със сензори, които следят температурата, теглото, влажността на въздуха и други показатели с цел подобряване на отглеждането на пчелите и удължаване на живота на пчелните семейства. 

 

Видове пчелни кошери

Древен занаят като пчеларството се е развил сериозно през последните хилядолетия и векове. Показателно за прогреса ни е и скоростта на развитие на иновациите за последните 200-300 години по отношение на разнообразието и типологията на различните домове за пчели. Има различни видове, които се налагат като стандарт в пчеларството и са именувани на своите създатели. Те се различават не само по външен вид, но и по философия и начин на отглеждане на самите пчелни семейства. Разнообразието е наистина голямо, като основните видове пчеларски кошери, на които можем да попаднем са: 

  1. Дадан-Блат – в съвременното пчеларство Дадан-Блат са познати като нов тип за времето си, създаден от американеца Дадан и надградени впоследствие от швейцареца Блат. В наши дни са често срещани в Европа и у нас. Те имат две вариации – за 10 и за 12 рамки, като то това зависят конкретните размери на кошери от този вид. Те са най-разпространени. Работят с един основен плодник, а по време на активна паша разширението им става с магазини, които се разполагат над самия плодник. Удобно е, че медът се съхранява в питите в магазина в питите в периферията на плодника, което го прави лесен за вадене. Критикуващите системата, отбелязват, че тя не е подходяща за силни пчелни семейства, защото ги ограничава откъм обем;
  2. Лангстрот-Рут – тук отново имаме американска следа. Господин Лангстрот живее през 19-ти век и е определян от мнозина за пионер в американското пчеларство. Той създава многокорпусен пчелен кошер с горно отваряне, който има много опростено устройство. Именно това е факторът за неговото разпространение в Щатите (и не само). След време получават подобрение от Рут. Основните положителни характеристики са свързани с регулирането на обема чрез добавяне или премахване на цели корпуси. Работи се с един вид универсални рамки и се повишава КПД. Бързите възможности за регулиране на обема улесняват развитието на пчелните семейства, които пък дават по-високи добиви на мед. Посочва се от пчеларите като удобен за отглеждане на майки и ползване на техники с майки-помощници; 
  3. Лежак – характерното за него е, че се разширява странично и може да достигне до 18 или до 24 рамки. Не е масово използваните видове, но има своите предимства. Тук липсват магазини и корпуси и се работи с един стандартен размер рамки. При пчеларство този тип са големи и дават възможност за целогодишно развитие на силни пчелни семейства. Ползват се много и за размножаването им. Неудобство е, че майката трябва да се ограничи, защото съществува възможност да снесе по всички пити, което смесва меда с пило. Това го прави труден за минаване през центрофуга. Самите кошери са много тежки и трудни за пренасяне ако това се налага;
  4. Алпийски вид Роже-Делон – както подсказва името, те са от Алпийските страни. Слабо ползвани и познати по нашите ширини. Имат по няколко корпуса, а всяка събира осем рамки. Много леки и удобни за транспорт, малкият размер позволява на пчелните семейства да поддържат топлина по-лесно и нямат проблеми с влагата. Характерно е силно пролетно развитие и висока продуктивност в този период. Минус е, че не могат да се ползват в региони със силна паша, защото допълнителните корпуси ще ги направят високи и нестабилни;
  5. Фарар – връщаме се към американците. Специфичното тук е използването на пчелни кошери от вида Дадан-Блат и като плодници. Кошерите на Фарар са с отделящо се дъно и корпуси без фалцове (освен тези, на които лежат пчелни рамки). Няма обков на корпусите в тяхната долна външна част, което дава възможност за прилагане на многокорпусната технология на отглеждане. Кошерът расте нагоре, като всички корпуси са малки и леки и се работи с един вид рамки. Те са удобни за майкопроизводство и работа с две пчелни майки. Самите пчели пък изграждат лесно восъчните основи и рядко има деформация на питите;
  6. Тип павилион – многокорпусни, с предна и две странични стени. В него девет касетки с десет рамки са разположени в етажна подредба и всеки корпус се вади като чекмедже. При тях можем да сваляме касети без да пречим на останалите, както и да въртим касетите с пило без да сваляме магазините с мед. Направата им е по-скъпа (изисква повече дърво) и именно високата цена е основен недостатък;
  7. Полистиролни – доста тясно разпространени. Имат много добра изолация, което води до по-малка консумация на храна от пчелното семейство и по-малко усилия за поддържане на гнездото. Това помага и за ранното пролетно развитие на кошера. За подвижен тип пчеларство  определено са подходящ избор;
  8. Пчеларски кошер с въртящи рамки – нарича се тип “Коня” и е един от новите механизирани пчелни кошери. Предимството е, че голяма част от процеса е механизирана и един пчелар може да се грижи за много повече пчелни семейства с масовото използване на този вид. Рамките са въртящи и се задвижват от електрически двигател с 12 волта мощност, който се захранва от акумулатор. Има различни степени на въртене на гнездото като оборот и време на завъртане. 

Елементи на кошера

 

Корпус

В горната част на двете стени на лицевата и задната кошерна стена има филцов пълнеж, към който се заковават релси от ламарина. Върху тях стъпват горните летвички на кошерните рамки. В лицевата част на корпуса има разположен вход с дължина 100 мм и ширина 8. Под него се намира една прилепнала дъска. 

 

Дъно

В повечето случаи то е подвижно, като конструкциите му могат да бъдат най-различни. Модерните кошери използват доста дълбоко дъно с вентилиране. Там има и площадка, на която пчелите кацат (прилетна дъска). С подвижно дъно по-лесно се поддържа чистотата на пчелните кошери. 

 

Покрив (капак)

Той се поставя върху последния магази, като мястото над рамките се ограничава чрез покривните плоскости. Най-често се използват плоски покриви.

 

Рамки

Поставя им се тел и восъчни основи. В тях се поставят плодниците и магазините за изграждане. Те имат многократно приложение и се сменят чак при потъмняване на восъка и оредяване на килийките. Разстоянието, което е нужно на една рамка се смята по следната формула: 

Вътрешна ширина на корпуса/Брой рамки. 

 

Разделителни (преградни) дъски

Те служат за отделяне на пчелното семейство от останалото кошерно пространство. Стандартно има по две такива за един пчелен кошер. 

 

Магазин

Под това име наричаме корпус с намалени размери, който е позициониран над плодника. В него са рамките с мед, които пчеларите вадят. 

 

Хранилка

Използва се за хранене на пчелите при нужда. Могат да са изработени от различни материали и да имат разнообразна форма и размери. Имат капаче от прозрачен материал, за да се вижда от пчеларя дали пчелите вземат от сложената храна. 

 

Ханеманова решетка

Изобретена от бразилският пчелар Ханеман, чието име носи. Решетката се поставя, за да ограничи снасянето на яйца от майката. Обикновените пчели нямат проблем да минават през нея, но царицата не може. 

 

Снелгрова дъска

Основната функция, с която се поставя е добив на повече мед. Целта е разделяне на две пчелни семейства. Самата дъска има четири входа и се поставя в началото на медосбора. Част от входовете се затварят, за да се обединят летящите пчели от двете семейства за общо медосъбиране. 

 

Пчелогонка

Идеята на пчелогонката е да допуска пчелите, които събират мед само в една посока – от магазина към плодника. Така се освобождава медовия корпус от пчели. 

 

Нуклеус

По подразбиране към всеки кошер има и по един нуклеус. В тях се размножава пчелното семейство. Самите нуклеуси са кутии с форма, която наподобява магазина и плодника. Могат да се ползват за отвод на майки, както и в помощ на осиротели пчелни семейства.

 

Интересни факти и информация за пчелните кошери

 

Колко пчели има в един кошер

Един пчелен кошер може да бъде дом на около 80 000 пчели.

 

Размери на кошерите

Когато говорим за размери на кошери трябва да имаме предвид техния вид. Темата за пчелни кошери размери и големина е многообразна и зависи от това какъв тип пчелен кошер сме избрали като подходящ за нашия пчелин. 

 

Заключение

Съществува огромно разнообразие от видове пчелни кошери, размери на кошери и това кой е правилният пчелен кошер, с който да работим. Спецификите са прекалено много, за да бъде даден еднозначен отговор. Всеки избор има своите предимства и недостатъци. Важното е да изберем това, което носи най-голяма полза за нас като пчелари. 

 

За още полезни статии от Extract Pharma, посетете блога ни.

Обади се сега