Новости около нозематозата по пчелите

Новости около нозематозата по пчелите

Нозматоза: паразитно заболяване по пчелите

Едно от паразитните заболявания по пчелите, което е широко разпространено в страната (и в света) и нанася сериозни икономически щети на пчеларите е нозематозата. Причинява се от вътреклетъчните паразити Nosema apis иNosema ceranae. Доказан е и трети вид – Nosema neumanni, който е установен в Централна Африка ((Уганда).

Заразените с Nosema apis пчели показват следните клинични признаци: не могат да летят, пълзят пред кошера, коремчета им са подути и почернели. Пчелите, включително болната пчелна майка дефекират в кошера и зацапват рамките, питите и стените на кошера с диарични петна. Има ясно изразена сезонност – в края на зимата и началото на пролетта. На дъното на кошера се наблюдава значителен подмор. Семействата се развиват бавно през пролетта и проявяват безпокойство.

За разлика от нозематозата, предизвикана от Nosema apis, при нозематоза, предизвикана от Nosema ceranae диарични петна няма. Обикновено се твърди, че заразените с Nosema ceranae пчели не показват клинични признаци. Възможно е при различните климатични зони и географски ширини това да е така, но в България в резултат на дългогодишни собствени изследвания може да се обобщи следното: има насочващи признаци, които болните пчели показват.

Част от пчелите пълзят по земята пред кошерите и по тревите (сн.)

Част от пчелите са с несиметрично разположени крила (разкрилица) (сн).

На дъното на кошера  има подмор, като част от умрелите пчели са с несиметрично разположени крила и изглеждат като вцепенени. (сн.)

Малка част от тях са с извадени хоботчета (както при отравяне)(сн.)

В кошера има мед, но няма пчели. Това са типични признаци на синдрома на празния кошер (CCD), но изоставените пити са пълни с пчелен мед, а не с пило (сн.)

Ако има пило то е изоставено, прошарено, но здраво. Впоследствие умира (сн.).

 Смяната на пчелната майка не дава добри резултати. Семействата не приемат храна (сироп).

Заболяването се проявява целогодишно, семействата не се развиват дори и при наличие на отлична паша.

Много често нозематозата протича като смесена инфекция с вароатоза, аскосфероза или вируси. Това усложнява лечението и времетраенето на оздравителния процес. От съществено значение е и вида на пестицидите, които пчеларя е употребявал за борба с вароатозата и тези, внесени в пчелното семейство чрез цветния прашец и нектар от растения, третирани с продукти за растителна защита.

Всичко това налага промяна в подхода, необходимо е да се приложи нова философия при третирането на пчелните семейства. Това означава нов, интегриран подход, който включва: въздействие върху епителните клетки на червата на пчелата, активиране на имунната им система и контрол на съпътстващи заболявания (вароатоза, аскосфероза, вируси).

Внасянето на пестициди в пчелното семейство трябва да се сведе до минимум. Те са основен фактор, който има отношение към снижаването на имунитета на пчелите, податливостта им към нозематоза, а от там и за по-тежкото протичане на болестния процес. Като се добави, че пчелите са изложени непрекъснато и на редица други стресови фактори (ограничени хранителни ресурси, фунгициди и т.н.) може да се предположи какви трябва да са защитните сили на пчелите, за да устоят на тези въздействия.

Автор: Д-р Илиян Гечев, двм

За още полезни статии от Екстракт Фарма, посетете блога ни.

 
Обади се сега